M'n blokhutten uit de jaren70, samen met de cowboytjes die het dorpje moesten bevolken. Met Sinterklaas of m'n verjaardag kreeg ik er steeds eentje bij. Ergens in 1979 ging heel het spulletje als hoofdprijs voor een bingo-avond de deur uit.

 

Houten westernhuisjes uit de jaren 70

 

 

 

In mijn jeugd speelde ik met pistooltjes, cowboytjes, indiaantjes en de bijbehorende blokhutten. Zoals gebruikelijk voerden de plastic poppetjes strijd en werden er 2 kampen gecreeerd waarbij het zaak was om met een gummetje de figuurtjes van de tegenstander om te gooien. Dit leverde heel wat uurtjes speelplezier op.
Ik had er geen idee van dat er zo veel meer houten westernhuisjes bestonden naast het dorpje dat ik had.
Anno 2013 weet ik dat dit speelgoed ondermeer door het duitse Oehme & Sohne en Hausser gemaakt werd, en dat het verzamelwaar is geworden. Verder maakte de firma Hausser plastic figuren die grote bekendheid kregen
onder de naam Elastolin. Deze poppetjes werden overigens weer gekopieerd door aziatische landen.
De modellen van voornoemde merken maakten een evolutie door van relatief eenvoudige modellen uit triplex gezaagd tot de fraaie exemplaren zoals ik ze heb leren kennen in 1971/72.
Verder had je nog firma's als Vero en Demusa, en ook Playmobil had een collectie, maar dan in plastic uitgevoerd. Echter ik beperk me nu even tot het verzamelen van Hausser en Oehme die ik het leukst vind.

mei 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bankgebouw, Oehme & Sohne

Zonder het bijbehorende plakaat, en het eerste huisje wat ik in 2012 weer terugvond op internet.

Barbershop, Elastolin-Hausser
Leuk detail is de trap die aan de zijkant is aangelegd,voor een bezoek aan Doc Holliday, een legendarisch figuur uit het wilde Westen.
Blacksmith, Hausser

No 7639, Een exemplaar dat ik vaak ben tegengekomen op Ebay.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citybank, Hausser

No 7634, fraai bankgebouw in goede conditie.
 
El Paso Paardenstal, Hausser

Kwam met de nodige schade, maar hout is een fijn materiaal om mee te werken en laat zich goed repareren. Moet de steunbalken alleen nog een keer de juiste kleur geven.
Dancing Hall, Hausser

Kleurrijk model met plastic ramen en gefreesde pilaren. Hausser maakte gebruik van plastic, vooral voor de ramen, maar nergens wordt het overmatig of doet het afbreuk aan de uitstraling van de huisjes.
Verder heef de fabrikant een grote variatie in modellen waardoor het zelden eentonig wordt.

 

 

 

 

 

 

 

Fargo Express, Hausser

Leuk, compact blokhutje, en vrij schaars. Er bestaat ook nog een versie van dit model dat "Commander" genoemd wordt. Dat is nog eens makkelijk, hoef je alleen een ander bordje te maken.
General Store, Oehme

Met leuke details als een tafel met emmertje, olielampje enz. De plakaten moeten de liefhebbers van drank en rookwaren naar binnen lokken. Dit soort borden werden door Oehme doorgaans in hout uitgevoerd, terwijl Hausser hiervoor karton gebruikte.
  De dozen waarin Hausser de modellen verpakte, genummerd, maar zonder een firmalogo. Op een oudere reeks dozen staat dit logo nog wel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het logo van Hausser
Headquarters, Hausser

Mogelijk een onderdeel van een fort, maar ook deze is enigszins schaars.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saddlery Jim Brooks, Hausser

Met het paard als transportmiddel was een zadelmaker onontbeerlijk. Aan de pui hangt normaalgesproken een afbeelding van een zadel.
  De onderste verpakking is van Oehme, die later in de jaren 70 een wat kleurrijker doos ging gebruiken.
Voor de echte verzamelaar is ook de doos belangrijk, maar ik vind ze "leuk voor erbij", en meestal zit deze er ook niet bij.
Saloon, Oehme

Degelijk model. Deze heb ik ooit gehad, en nu, ongeveer 35 jaar later heb ik hem in een Billykast staan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leuk plakaat dat een beetje weggestopt zit.
Sam Millers Gun-store, Hausser

Gewild model onder verzamelaars; en een wapen had je wel nodig in die tijd.
Silverranch, Hausser

Dit model mist een afdakje aan de linkerkant en een hekwerk aan de rechterkant, weet ik van een puntgaaf exemplaar dat ik gezien heb. En misschien klopt de naam ook niet, al is het naambordje wel weer typerend voor Hausser. Een afdakje maken is wel een aardige uitdaging, zo zonder freesmachine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

General store Randall Wittmore, Hausser

Leuke winkel, en volgens mij ook weinig voorhanden.
De winkel vanaf boven gezien, met eenvoudig hardboard als dak.
Western street, Oehme

De grootste blokhut die ik tegengekomen ben, al zitten de segmenten los bij elkaar. Voor de gelegenheid heb ik de onderdelen op een grondplaat gelijmd en de gebouwen aan elkaar geschroefd, dat geeft in ieder geval meer stevigheid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verzamelen kan leuk zijn, al heb je er in eerste instantie geld voor nodig, gevolgd door ruimte om het uit te stallen, zodat er elke dag genoten kan worden. De Billykast biedt nu onderdak aan diverse verzamelingen.
Verder heb je vele verzamelaars in Duitsland van dit speelgoed, en volgens mij nog meer van de Elastolin-poppetjes.
De monochrome cowboys zijn van
Jean Höfler uit Fürth en de gesegmenteerde poppetjes zijn aziatische kopieen.
Jeanspielzeug
Townhall, Oehme

Een aantal huisjes van Oehme zijn opgesierd met zo'n puntgeveltje.

Wells Fargo, Hausser

No 7638. Gewild houten model en 1 van de leukste blokhutten uit het aanbod. Leuk dat Express met een ß geschreven staat, dat verwijst naar het land van herkomst.
Dit exemplaar kwam met wat schade en mbv wat resthout heb ik de rode pui alvast herstelt, al is dit niet helemaal origineel, want de ronde opening ontbreekt.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 1970 kregen ik samen met m'n broer een heuse wigwam, daar zaten we dan, als cowboys in een indianentent.
Mijn vader had zelfs een holster met speelgoedpistool, zo veel plezier had hij in het cowboythema, al droeg hij dat meestal alleen met carnaval.

Heel wat wapentuig hebben we versleten, klappertjespistolen, pistooltjes met plastic ringen, zelfs wapens waar een strip in een magazijn geladen moest worden, de tigermatic en de Jaguarmatic.
Begin jaren 80 werd dit speelgoed vervangen door een luchtdrukpistool, wat weer nieuw speelplezier opleverde.

Temidden van de blokhutten stond ook een plastic exemplaar, die paste er eigenlijk niet zo bij, vond hem gewoon niet mooi. En slopers als we waren vonden we dit het ideale object van onze vernielzucht.
Het zal een Playmobil geweest zijn.
Overigens heb ik ook een plastic fort gehad: Fort Arthur, maar die is meegegaan naar de bingo ;-).
Uit de fotocollectie van mijn overleden broer nog een plaat met de Jaguar en Tigermatic. Verder een Tommygun van blik en een soort Stengun, waarbij je het rode handvat naar rechts moest duwen. Nadat je dan ging schieten klonk er een ratelend geluid als dat handvat weer terug veerde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De tegenwoordige Jaguarmatic is zwart en ziet er daarmee nog echter uit. De lange strip van 26 schots is nu vervangen door kortere strips. Maker is Edison Giocattoli.
M'n broer was een echte liefhebber van speelgoedwapens en heeft er dan ook een hoop gehad. En met veel creativiteit maakte hij uit hout ook wapens, ik herinner me nog iets met een elastiek om viltstiften mee af te schieten.
In alle soorten en maten, de allerkleinsten konden geladen worden met 1 knalletje.
Cowboypistool voor gebruik met ringetjes van 8 schots.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijn vader las in zijn jeugd de spannende cowboy verhalen van uitgeverij gebroeders Kluitman Alkmaar, gedrukt in een flink formaat hardcoverboek, de voorloper van het pocketboek. Ook in mijn jeugd heb ik genoten van deze boeken.
Verder had hij enkele engelstalige boeken die ik in vroeger tijden vaak uit de boekenkast trok om dan vooral de plaatjes te bekijken.

Een boek als geschenk in angstige tijden.

De Kluitmanboeken waren voorzien van fraaie illustraties.

Westerns als Rawhide, High Chaparel, alias Smith and Jones, Bonanza waren mijn eerste kennismaking met cowboys in 1970.

Dit boek omvatte verhalen, strips, puzzels en wetenswaardigheden uit het wilde westen.