Kerstnostalgie
Bijeenraapsel van allerhande kerstactiviteiten uit mijn jeugd, van de kerststal tot de ultieme verbranding van de kerstbomenstapel

 

favoriete kerstplaat
The Johnny Mann singers, sprak me het meest tot de verbeelding, al was het alleen al vanwege de gezelligheid die van de hoes afstraalt. Een plaat van mijn ouders, uit 1967 maar nog steeds leuk om te horen.


 

 

 

Kerstfoto's

Diverse foto's genomen tijdens kerstdagen uit de jaren 70, maar ook uit de oude doos van het familie-album. Bomen, stallen en gedekte tafels, oer-Hollandse gezelligheid. Waarin een nachtmis
nog echt een nachtmis was en je om 1 uur 's nachts een
ontbijtje met duivekater en kerststol kreeg.


 

 

 

 

 

 

 

 

 



Kerst 1958, de stal, waar kerstmis vroeger om draaide.


Kerst 1956, mijn moeder met kerstkind.


Kerst1957


Kerst 1970 en/of 1971, 2 stoffige dia's trachten de sfeer te vangen.

 


Kerst 1973, dikke kerstlampjes en 's ochtends het lampje tussen het engelenhaar vinden dat papa of mama losgedraaid had. Om dan even helemaal alleen van de magische boom te genieten....
Ik hielp vele jaren met het optuigen, vond het vogeltje,de hoorn, de klokjes en de doorzichtige kerstbal altijd de bijzonderste.
De al even magische kerststal met het herdertje dat op diverse plekken aan elkaar gelijmd zat, de afwijkende ezel die van kunststof was, en de donkere koning die pas op 6 januari om de hoek mocht komen kijken. Als dan de kaarsjes ontstoken werden was het feest compleet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Kerst-uitbundigheid 2004
in Engeland.

Kerstlicht voor het goede doel tijdens mijn bezoek aan Engeland in 2004.

 

 


Oubollige, nostalgische kerstkaarten uit de periode 1950-1959, verstuurd vanuit Hongarije waar mijn moeder geboren was.
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kerstbomenbrand

Amstelveen kende in de jaren 70 de traditie om kerstbomen te verzamelen.
Deze bomen werden verzameld door de jeugd die hier na de kerst al mee begon.Voor elke boom die je verzamelde kreeg je een lootje en de bomen werden op 6 of 7 januari opgehaald door een vuilniswagen die ze afvoerde naar het Bieteveld, waar ze op een grote stapel terechtkwamen. Een stapel die in de avonduren in brand werd gestoken.
Ook ik en m'n vriendjes zochten overal bomen, we volgden dennenaalden-sporen om opslagplaatsen van andere jagers/verzamelaars te ontdekken, om die vervolgens 's nachts te plunderen (foeifoei),hetgeen ons dan ook weer overkwam. Je opslagplaats geheim houden en beschermen was een hele toer.
Uitendelijk hadden we 200 bomen en daarvoor 200 lootjes die mee gingen dingen in de loterij die gehouden werd, een loterij met leuke kleine prijsjes.
Uiteindelijk wonnen we zowaar een transistorradiootje twv fl20,-, maar we werden het niet eens over wie deze kreeg.

Het gewraakte radiootje dat uit Omnivoors spullen opgedoken is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Het kerstbomenfik was iedergeval altijd geslaagd, bij deze gelegenheid gooiden brandweerlieden emmers met benzine in de brandende berg met mooie steekvlammen tot gevolg. Omstanders gooiden het laatste restje vuurwerk in het vuur en ook in beslag genomen materiaal ging deze weg.
In de zomer was het Bieteveld het toneel van Koninginnedag-volksspelen, maar inmiddels heeft het veld langgeleden al plaatsgemaakt voor eenwoonwijk.

Van het kerstbomenfik uit 1979 heb ik nog een oud filmpje.

Filmpje Kerstbomenbrandje

200 kerstbomen

Jan 1979

jan 1979

jan 1979

jan1979


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Winter 1969 of 1970, in 1 nacht viel er een dik pak sneeuw, genoeg om er sneeuwpoppen en forten van te bouwen. Gewoon midden op straat, auto's konden er maar net langs, de zondag eindigde in een sneeuwballenstrijd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Winter jan 1979, sneeuwjacht en lage temperaturen. Op 31 dec 1978 vroor het al 12 graden. Met onze koude handen hanteerden we onze aanstekers die soms met moeite aangingen.
En er lag een laag ijzel in de straat waar je op kon schaatsen! Ook de winters waren vroegah beter, nu smelt wereldwijd steeds meer ijs in steeds hoger tempo.
De sneeuwjacht vormde al snel fraaie sneeuwwallen in onze achtertuin en aangrenzende gebieden.

Winter begin jaren
80.
     

 

 

 

 

 

 

 

ll

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


De boom van 1979 staat er wat beter op, bovenin hingen we de grootste ballen en ik herinner me ook nog dat we een vliegtuigje hadden dat uit een soort zilverkleurig bolletjes frame bestond.
Toen ik een jaar of 10 was mocht ik ook mee naar de nachtmis, een gebeurtenis waarbij een kerkdienst pas om een uur of halftwaalf begon en doorging tot een uur of 1, zo lang bleef ik maar zelden op! Het had toen iets heel speciaals, zo in de frisse , donkere buitenlucht naar en weer terug van de kerk. Voor ons was dit het startschot van het kerstgebeuren.
Na afloop van de dienst togen we naar huis waar we gezamenlijk een nachtelijke ontbijttafel gereed maakten met een klein kerstcadeautje, duivenkater en kersstol.

Na de nachtmis 1977

De kerstversiering op mijn kamertje, 1978.

Kerst 1978

Boom 1979..


En de nacht van 1979
1979 Op kerstbomenjacht met m'n moeder.

Kerstloper die vroeger gebruikt werd op rijk opgedekte tafels.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Kersttijd Leidseplein begin jaren 80.

De boom 1980........

Kerstkamer 1985, die papieren klokken worden nog steeds gemaakt.


Wat me nog rest aan oude kerstballen, zorgvuldig bewaard in de oorspronkelijke doos.

 

 

 

 

 

 

 


Geen leukere lichtjes dan die ouderwetse draailampjes van vroeger voor mij. Een van de mooiste afbeeldingen op een doos met witte lampjes.
In de boom in het ouderlijk huis hingen snoeren met 16 lampjes, volgens mij het meest voorkomende aantal destijds. Die snoeren ben ik kwijt geraakt maar vond ze weer terug op internet. Sinds dat moment heb ik er een handjevol van verzameld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 



Kerstlampjes met denneappel patroon, zeer populair bij verzamelaars en ik ben blij dit snoer van vroeger terug te hebben.

Het type snoer dat in de boom hing, met lampjes die feeerieke, ster-achtige patronen op de muur vertoonden. In de boom draaiden m'n ouders dan een lampje los om het licht uit te doven, waarna het dan weer leuk was dit lampje te vinden 's morgens vroeg.
Een oud snoer met gladde, beschilderde lampjes en een bruin, ongeaard stekkertje, ik denk het oudste snoer wat erbij zit, Philips, jaren 50.
Nog een snoer met denne-appel lampjes, 12 stuks en minder gebruikelijk. Ook lastiger voor het vinden van reserve lampjes. Van Splendor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Super gezellige Philips kerst afbeelding op een doos met kaars lichtjes, behorend tot de top 5 van nostalgische platen. Ook het doosje met reservekaarsjes straalt gezelligheid uit.

 




Ouderwets gezellig kaarsen doosje.

In de jaren 70 stonden dit soort kaarsenhouders bij de kerst stal, ze zijn verloren gegaan en in 2019
weer teruggevonden.

Geen houders om kaarsen in op te laten branden, net
als glazen kandelaars die veel gebruikt werden vroeger.

Oud doosje van V&D met degelijke kerstbalhaakjes zoals we die destijds gebruikten. Die draadjes uit dat zakje kunnen gedraaid worden maar zijn niet zo heel sterk, gemaakt van aluminium.

Een kaart met daarop een paar meter enigszins verschoten, rood lint.
Kon voor van alles gebruikt worden maar werd vroeger door ons op de eettafel gespannen voor het avond maal, verwerkt in een kersttak die op tafel gelgd werd en om een kersttak buiten bij de voordeur te hangen.

 


Kerststukje zoals dat vroeger ook al over lampenkappen gehangen werd, met authentiek, ouderwetse paddestoeltjes.

 

 

 


Gedraaide kaarsjes zoals ze ooit voor de kerststal gestaan hebben. Kaarsenfabriek Lumen uit Tilburg.

Gedraaide kaarsjes uitgekozen door Priba-Unic.

 


Oude beeldengroep zoal ik hem ken uit de jaren 70, wat er nog van over is gebleven.

De ezel week af omdat deze van kunststof gemaakt was, is ook nooit veranderd, deze hoorde er nou eenmaal bij.

De herder en het engeltje zijn kapot gegaan, maar zo stond het dan in het ouderlijk huis, de beelden in een bedje van mos, kaarsen ervoor, de koning stond nog een beetje achteraan en werd pas na de kerst naar voren gezet.
Een leuke set kandelaartjes voor kleine kaarsjes, qua plaatje lijken ze uit de jaren 70/80 te komen.