Vanaf 1980 was er nieuwe vuurwerkwetgeving van kracht wat in de praktijk betekende dat zware knallers, bewegend vuurwerk als voetzoekers, krachtige luchthuilers, spoetniks , zwaarder siervuurwerk en vuurpijlen met een lading zwaarder dan 20 gram van de markt verdwenen. Overigens bestond het zwaardere siervuurwerk vooral uit de setjes shells met afvuurinrichting en klasse 4 vuurpijlen uit Duitsland . Grote cakes kenden we nog niet in Nederland.
In sommige folders kwam de naam van bijv. de pantservuist nog wel enkele jaren voor maar deze was dan niet meer verkrijgbaar. Wel had ik in 1980 nog goede shisings en donderslagen dus klaarblijkelijk ging de wetgeving stapsgewijs in werking.
Het vuurwerk werd veiliger, de effecten kleiner,schraler. Knalvuurwerk knalde bijna niet meer en er kwamen nieuwe opschriften op de labels over de hardheid van de knal uitgedrukt in dB.
Toch was dit niet lang reden voor teleurstelling, tenslotte konden we altijd aan (verboden) strijkers komen, eerst in de polder, later weer via een Jan-soldaat. Daarnaast was er nog allerlei siervuurwerk te ontdekken alhoewel het nog vele jaren zou duren voordat we kennis maakten met wat groter siervuurwerk. Verder had het verknutselen van vuurwerk een aanvang genomen. Zo ontstonden de eerste zelfbouwmatten, sierstukjes en knalpijlen.
Het merk flower-basket verscheen meer en meer in de winkels alhoewel er per regio wel wat verschillen waren in aanbod aan de Chinese merken, afhankelijk van de importeur.

 

De schrale jaren 80