Vinyl-speelgoedautootjes uit de jaren 60 en 70

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Auto's, ik heb er verder niets mee, de mijne brengt me van a naar b, comfortabel en regenvrij, er is ruimte voor passagiers en op z'n tijd een baal hooi, er worden boodschappen in gehaald en zakken afval mee afgevoerd. Speelgoedautootjes behoorden aanvankelijk tot mijn jeugd, al had ik nog enkele Faller hitcar-wagentjes bij mijn treinspullen zitten, netjes opgeruimd en geparkeerd op zolder.

Maar op zekere dag in 2007 stond ik met dozen vol spullen uit de erfenis van mijn overleden moeder op een rommelmarkt. En ergens in de middag besloot ik even rond te neuzen om te zien of ik iets leuks tegenkwam, doorgaans heb ik weinig nodig, maar je weet nooit natuurlijk. Ik arriveerde bij een kraam met de zoveelste uitstalling aan autootjes toen me iets opviel. De verkoper was in gesprek met een klant over een plastic autootje, een type dat alweer helemaal in m'n grijze massa was weggezakt.

Waar ik eind jaren 60 of begin jaren 70 mee gespeeld had, zachtplastic wagentjes.......een groene Jeep schoot me te binnen, een blauwe pick-up.....herinneringen...

Het duurde evenwel nog een maand of 8 voordat ik m'n eerste speeltje te pakken kreeg, wederom op een rommelmarkt waar ik met eigen spullen stond. Een prachtig moment, voor 4 euro (oei wat duur haha) kocht ik een blauwe Mercedes waar onderop de naam Tomte, nr 5 prijkte. Ja daar keek ik vroeger niet naar als kleuter.

En zo vanaf dec 2007 ben ik via Marktplaats dit soort leuke, kleurrijke autootjes gaan verzamelen, heb dingen geleerd, contacten gelegd en plaats gemaakt op zolder voor weer een "foute" mannen-hobby :-).
Het zou er een stuk beter uitzien op de weg, dat ipv die "boring" donkergrijze, donkerblauwe, eigenlijk alle donkere kleuren, beige en zwarte auto's.

Het is 1 van de vele verzamelwerelden, met merken als Tomte, Galanite, Stelco, Norddeutsche Plastic (NP),Vinylline, Miniflex, Plasto, Imperial, Miraclemart, Auburn, Steha enz. Maar in het verzamelen beperk ik me tot ongeveer een 10-tal merken in de maatvoering 1:43, al heb ik enkele grotere en kleinere schaalmodellen.

 

 

 

 

 

Op internet heb ik enkele websites gevonden waar ik kennis gemaakt heb met de kleurrijke modellen en merken die er in de jaren 60 en 70 te krijgen waren: wok.altervista iets Italiaans.
En een Duitse website, die overigens in de steigers staat: plastikauto, maar helaas
heeft de beheerder april 2009 de handdoek in de ring gegooid....
Nog een paar sites: Toymarkt , Tomteblog ,
Auburn Toycollector
En....Plastbilar , goed voor je Zweeds ;-), maar vooral heel veel auto's.
Verder nog een site uit Noorwegen : Tomte Toys, een website helemaal gespecialiseerd in alles wat Tomte in de loop der tijden aan speelgoed gemaakt heeft.

E-mail voor vragen, opmerkingen, achtergrondinfo,autopraat, Gummiautos

Veel plezier!!
Marty
maart 2009

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


1969, lekker spelen
Tomte

 

 

 

Vinylline

 

Stelco

 

NP

 

 

Galanite-Alskog

 

Miniflex

 

 

Plasto

 

Imperial

 

LKE
Collecties &  Brochures

 

Exoten: Kleuren
Miraclemart

 

American Plastic

 

Auburn

 

Wildebras-Vikingplast

 

E-mail

 

 

Exoten: Merklozen

 

Exoten: Diversen
Divers vinyl speelgoed